Czym jest Salmonella

dietta Zdrowie

Czym jest salmonella

Salmonella jest rodzajem bakterii z grupy Salmonella enterica (zwana także pałeczkami paraduru), która jest odpowiedzialna za występowanie u człowieka groźnych zatruć i zakażeń układu pokarmowego. Bakterie wywołujące salmonelle są średniej wielkości i są zwykle zaopatrzone w rzęski. Należą do bakterii względnie wewnątrzkomórkowych, czyli takich, które zamieszkują w komórkach zarażonego organizmu. Stanowią one poważne zagrożenie dla ludzi, ponieważ istnieją przypadki, w których infekcja nie kończy się na wystąpieniu gorączki, bólów brzucha i biegunki, ale może również skutkować zakażeniem narządów wewnętrznych oraz chorobami stawów.

W jaki sposób można zarazić się salmonellą

Istnieje kilka sytuacji, w których możemy zarazić się salmonellą. Jednak najczęstszą przyczyną wystąpienia zatrucia jest spożycie surowych jaj, lekko rozmrożonych lodów albo źle przyrządzonego mięsa. Należy zatem przestrzegać spożywania produktów zawierających surowe jajka takich jak lody, kremy, sosy, a także majonez. Powinniśmy unikać również wyrobów garmażeryjnych, surowego mięsa, które nie zostało poddane obróbce termicznej, ponieważ wysokie temperatury zabijają bakterie występujące w zainfekowanych produktach. Należy również wystrzegać się spożywania tatara w niezaufanych miejscach. Aby ustrzec się przed salmonellą, powinniśmy również pamiętać o właściwym przechowywaniu produktów spożywczych w lodówce. Należy unikać przetrzymywania posiłków, które jemy bez wcześniejszej obróbki termicznej w pobliżu surowego mięsa, jaj czy ryb. Warto również przed włożeniem jaj do lodówki zanurzyć je na kilka sekund we wrzątku tak, aby zminimalizować ryzyko przeniesienia się bakterii.
Innym źródłem zakażenia może być kontakt z osobą zarażoną, która zbagatelizowała problem i miała kontakt z naszym jedzeniem w lokalach gastronomicznych. Dla tego istotną rzeczą jest posiadanie książeczki sanepidowskiej przed podjęciem pracy w restauracji oraz dokładne mycie rąk przed kontaktem z jedzeniem i podawaniem posiłków.
Jeszcze inne źródło zakażenia stanowi kontakt z zainfekowanymi zwierzętami, w szczególności z gadami, które mogą być nosicielami groźnej dla człowieka odmiany salmonelli. Zarazić się tą bakterią można również przez kontakt z kałem zwierzęcia, które jest jej nosicielem. Dla tego istotne jest przestrzeganie zasad higieny w trakcie czyszczenia klatki zwierzęcia.

Objawy


Objawy
 zatrucia salmonellą są łudząco podobne do zwykłego zatrucia pokarmowego. Jeśli nie dojdzie do zakażenia pozostałych narządów, zwykle objawy po kilku dniach zanikają, jednak w organizmie nadal są obecne pałeczki salmonelli, które są wydalane z organizmu stopniowo wraz z kałem nawet przez kilka miesięcy. Charakterystycznymi objawami towarzyszącymi zakażeniu salmonellą są:
• Wymioty
• Ostra biegunka, która może być przyczyną odwodnienia organizmu
• Bóle brzucha
• Ogólne osłabienie organizmu
• Gorączka
• Ból głowy

przypadku zakażenia należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, tak aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

Czytaj więcej na: Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie

You May Also Like..

Pokazy firmy Clavam Sp. z o.o. – gwarancja sprawdzonych produktów

W dzisiejszej rzeczywistości, kiedy rynek jest przepełniony produktami różnych marek – często nie mamy ochoty na kilkugodzinne zastanawianie się w […]

Nerwobóle – najważniejsze informacje

Nerwobóle – najważniejsze informacje Niestety, badania pokazują, że Polacy mają coraz częściej do czynienia z nerwobólami. Czym charakteryzuje się te […]

Chlorella – co to jest, zalety

Co to jest chlorella? Chlorella jest gęstym składnikiem odżywczym typu zielonych alg, które zawierają chlorofil. Mówi się, że promuje dobre zdrowie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *