Nasze babcie nigdy nie myślały o gotowaniu jedzenia w rafinowanych olejach roślinnych. Ale zdecydowaliśmy się podkręcić nasze nosy na ghee i pełnotłuste masło, które hojnie używali do smarowania naszej zgnilizny! Co ghee? Masło? To szkodliwe dla naszych serc! Ale prawda jest taka, że oni pozostali zdrowi aż do dojrzałego wieku 90 lat, przynajmniej moja babcia żyła tak długo i cierpimy na wszystkie współczesne choroby związane ze stylem życia, takie jak wysoki poziom cholesterolu, tarczycy, cukrzyca, stłuszczenie wątroby i tak dalej.
W ciągu ostatnich dwóch dekad nasze pomysły były karmione przez lobbystów oleju roślinnego. Pamiętasz reklamę, w której żona niegodnego mężczyzny z wysokim poziomem cholesterolu została obdarowana olejem roślinnym? Mężczyzna cudownie znormalizował poziom cholesterolu i uśmiechnął się z radością w telewizji, my też powinniśmy to zrobić!
Naiwnie podążaliśmy za nią, kapitulując w pakowane cuda, które, jak głosiły, miały całą dobroć na świecie, zapakowane w butelkę! Wielka plastikowa butelka złotego płynu wydawała się tak kusząca. Ale wygląda na to, że przez cały czas myliłyśmy się, podczas gdy nasze babcie miały rację! Najnowsze badania ujawniły pewne zaskakujące fakty na temat podstawowych produktów kuchennych, tzw. Zdrowych olejów kuchennych.
Istnieją mocne dowody wskazujące, że tłuszcze zwierzęce nie są odpowiedzialne za poziom epidemii chorób serca, to w rzeczywistości oleje roślinne. Badania wykazały również, że spożycie masła na przełomie wieku było prawie tak duże, jak 18 funtów. na osobę rocznie i niespotykane było stosowanie olejów roślinnych. Ponadto rzadkie były choroby takie jak rak i choroby serca, uważane za współczesne zagrożenie. Dzisiaj, kiedy już powiedzieliśmy „cześć” margarynę i olej z nasion roślin i masło z pa- pa, choroby wzmagają się.
Czym są oleje z nasion roślin oleistych i do których należy zakazać wstępu do kuchni?
Najpierw musimy przejść do definicji, a co z olejami roślinnymi, które ostatnio zyskały na popularności? W ciągu ostatnich kilku lat nauczyliśmy się, że przetworzona żywność jest zła, a nieprzetworzona żywność jest korzystna dla naszego zdrowia. Można więc sobie wyobrazić, że olej rafinowany za pomocą chemikaliów może być naprawdę szkodliwy dla naszego zdrowia.
olej z nasion
Przetwarzanie oleju oznacza również „oczyszczenie”. Ale czy wiesz, co robi się z twoim olejem kuchennym w imię oczyszczenia? Dosłownie oznacza to, że olej poddawany jest działaniu kwasu lub jest oczyszczany alkaliami, a nawet bielony. To nie wszystko, może być również neutralizowany, filtrowany lub dezodoryzowany za pomocą chemikaliów takich jak Hexane!
Kiedy te rodzaje olejów kuchennych są przetwarzane i rafinowane, prowadzi to do PUFA; lub innymi słowy, zjełczałe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stają się toksyczne, gdy są poddawane działaniu wysokiej temperatury. Tak więc, podczas gdy te oleje są ekstrahowane z nasion, utleniają się i przekształcają w tłuszcze trans. To nie wszystko, gdy się utleniają, jest po prostu tak zjełczały, że musi zostać poddany procesowi czyszczenia w celu wybielenia i odświeżenia.
A teraz porównaj to z tworzeniem ghee w domu, która część procesu sprawia, że jest on tak niejadalny, że musi zostać przetworzony, aby wyglądał wystarczająco dobrze do konsumpcji? Na tym polega różnica między przetworzoną i nieprzetworzoną żywnością. A jeśli uważasz, że oleje roślinne są zdrowe, dobrze, pomyśl jeszcze raz! Oto kilka olejków, które absolutnie można wyrzucić na dobre!
Olej rzepakowy
Olej sojowy
Olej roślinny
Olej szafranowy
Oleje kukurydziane
Margaryna (lub jakikolwiek inny środek do smarowania)
olej roślinny
Uwodornione oleje są najgorszym rodzajem na rynku! Został nawet zakazany w kilku krajach europejskich, ale nie w naszym kraju. Uwodorniony olej roślinny wytwarza się przez wtłaczanie wodoru do oleju pod bardzo wysokim ciśnieniem. Gdy olej jest uwodorniony, wchodzą w stan zestalenia, taki jak margaryna lub smalec. Gdy produkowane są uwodornione oleje, zdrowe tłuszcze są usuwane z niego, przekształcając go w niebezpieczny rodzaj tłuszczu, znany jako tłuszcz trans.
Wiesz za dobrze, że tłuszcze trans są złe dla ciebie, to jest jedna rzecz, którą zgadzają się wszyscy doktor, naukowiec i naukowiec. Tłuszcze trans należy unikać, tak jak zarazy, podczas gdy zdrowe tłuszcze (które znajdziesz w ghee, tłoczony na zimno olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy i awokado) powinny zostać skonsumowane.
Tłuszcze trans są złe dla ciebie, a mimo to szacuje się, że zawiera je około 95% pakowanych ciasteczek, 100% krakersów i około 80% mrożonych produktów śniadaniowych. Ale nawet jeśli zmienisz olej w domu, co się stanie, gdy będziesz jeść? To trudne, ponieważ większość jedzenia, które spożywasz na zewnątrz, jest gotowana w olejach trans-tłuszczowych, takich jak olej rzepakowy i inne szkodliwe uwodornione oleje roślinne.