Jakie właściwości ma kardamon?

dietta Diety i dietki

Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. W dzikiej postaci występuje w Chinach, Indonezji, na Półwyspie Indyjskim oraz na Cejlonie. To roślina zielna osiągająca nawet 4 metry wysokości.

Uprawiana jest przede wszystkim ze względu na owoce, które są niezwykle cenione głównie w branży kulinarnej.

Najbardziej znany jest kardamon zielony (malabarski) – pochodzący z Indii oraz czarny.

Kardamon w kuchni

Nasiona kardamonu zawierają około 9% olejku kardamonowego, który odpowiada za charakterystyczny, ostry i korzenny smak oraz zapach. Tuż po szafranie jest to najdroższa przyprawa znana na całym świecie. Jest niezbędnym składnikiem hinduskiego curry.

Kardamon wykorzystuje się:

  • do aromatyzowania wódek i likierów
  • jako przyprawa korzenna w piekarnictwie
  • do produkcji kiełbas oraz marynat
  • jako dodatek kiszonek i sosów
  • jako dodatek wzmacniający smak kawy i herbaty

Świetnie łączy się zarówno z warzywami jak i owocami. Można nim posypać pomarańcze, dodać do dżemu truskawkowego oraz do dyni czy marchwi, co spotęguje smak tych warzyw. Poleca się dodawanie przyprawy do potraw mięsnych (głównie gulaszu wołowego, potrawki z kurczaka i pasztetów) oraz rybnych.

Zielony kardamon w połączeniu z palonymi ziarnami kawy tworzy znaną i cenioną kawę arabską o nazwie Gahawa. Jest również niezbędnym składnikiem indyjskiej herbaty Masala chai. W domowym użytku można go z powodzeniem dodać do grzańca, wszelkich nalewek czy z pomocą moździerza wykonać z jego dodatkiem mieszankę przypraw do kawy.

Szczypta zmielonego kardamonu całkowicie może zmienić smak zwykłych ciasteczek czy wypieków. Aromat przywodzi na myśl świąteczny klimat, dlatego wiele osób ceni sobie przyprawę dodawaną do świątecznych pierników. Idealnie pasuje także do naleśników czy racuchów.

Właściwości lecznicze

Kardamon pobudza apetyt, wykorzystywany jest także w przypadku wystąpienia dolegliwości trawiennych. Zawarte w nasionach olejki eteryczne rozkurczają żołądek, zwiększają wydzielanie soku trawiennego oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka powstawania wrzodów poprzez usuwanie bakterii H.Pylori, które są odpowiedzialne za ten stan. Do leczenia dolegliwości układu pokarmowego można wykorzystywać kardamon sproszkowany lub olejek. 4-5 kropli olejku wystarczy w tym celu zmieszać z mlekiem z dodatkiem miodu i pić 3 razy dziennie.

Roślina znalazła również zastosowanie przy dolegliwościach układu oddechowego. Udrażnia bowiem zatkany nos,leczy kaszel, wzmacnia odporność. Jest skuteczna przy leczeniu astmy i chorób oskrzeli. W celu wzmacniania odporności należy zmiażdżone w moździerzu nasiona dodać do herbaty i parzyć około 5 minut.

Kardamon jest źródłem melatoniny, która reguluje rytm dobowy, a tym samym ułatwia zasypianie. Polecany jest przy problemach z bezsennością.

Inne właściwości lecznicze:

  • zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów
  • wspomaga odchudzanie
  • usuwa toksyny z organizmu
  • zwiększa potencję
  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • skutecznie odświeża oddech
  • pomaga zlikwidować czkawkę
  • wykazuje działanie moczopędne

Zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na egzotyczny zapach kardamon jest częstym składnikiem ekskluzywnych perfum. Olejek z niego wykorzystuje się również w aromaterapii do masaży relaksujących. Wystarczy dodać 4 krople olejku kardamonowego do zwykłego olejku do masażu.

Kardamon wykorzystywany jest także do produkcji kremów wyszczuplających i ujędrniających. Przyspiesza bowiem przemianę materii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Kilka kropel można dodać do kąpieli, przez co skóra stanie się gładka, jędrna oraz miękka.

You May Also Like..

Zmień swoje niewłaściwe nawyki żywnościowe – wybierz garnek do gotowania na parze

Od dawna marzysz, aby skutecznie schudnąć? Ćwiczysz, chodzisz na siłownie i nie widzisz efektów? Za pomocą garnków do gotowania na […]

Co warto wiedzieć o nawłoci?

Nawłoć jest to gatunek rośliny wieloletniej. Występuje ona w Europie oraz w Azji. Nawłoć ta jest byliną. Jej pędy są […]

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Co to jest burak?                 Burak jest to bardzo popularne warzywo, często goszczące w naszych kuchniach. Uznaniem się cieszy barszcz […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *