Co warto wiedzieć o nawłoci?

dietta Diety i dietki

Nawłoć jest to gatunek rośliny wieloletniej. Występuje ona w Europie oraz w Azji. Nawłoć ta jest byliną. Jej pędy są sztywne i proste. Osiągają zwykle do jednego metra wysokości i są bardzo charakterystyczne. Kwiaty tej byliny są drobne i zebrane w żółte koszyczki. Jest to roślina niewybredna i ekspansywna. Mawia się, że roślina ta jest wszędobylska. Inne nazwy wykorzystywane w nazewnictwie to: złota rózga lub też złota dziewica. Może rosnąć na różnych rodzajach gleb. Jest zaliczana do rodziny chwastowatych. Co warto wiedzieć, jest ona także wytrzymała na bardzo niskie temperatury, nawet na mróz. Rozmnaża się ona poprzez podział roślin wczesną wiosną. Łatwo sama się rozsiewa. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że w Ameryce, ta roślina stosowana jest jako środek do dezynfekcji ale także jako środek przeciwzapalny i do opatrywania ran.

Nawłoć – właściwości

      Ziele nawłoci najlepiej zbierać wtedy, kiedy w pełni kwitnie, czyli podczas słonecznej pogody. Najlepiej suszyć je w temperaturze, która nie przekroczy czterdziestu stopni Celsjusza. Odwarem z nawłoci można przemywać zmiany skórne, drobne rany i miejsca, które są podrażnione. Ta roślina działa silnie odkażająco i  ściągająco. Zmniejsza ona także krwawienie i przyspiesza gojenie się ran. Warto wiedzieć, że wywar z tej rośliny nadaje się także do płukania jamy ustnej jak i również gardła. Dzięki swoim składnikom ta roślina działa moczopędnie i stymuluje nerki do działania. Nawłoć działa także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Można stosować to ziele także w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego, jest ono bardzo skuteczne. Pomaga także w nadmiernej fermentacji jelitowej i drobnych krwawieniach ale także i w biegunkach. Co warto również podkreślić, napar z nawłoci można wykorzystać także do przemywania skóry łojotokowej i z trądzikiem młodzieńczym. Reasumując, nawłoć jest to roślina, która:

  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • charakteryzuje się działaniem moczopędnym,
  • pomaga przy niedużych krwawieniach,
  • nadaje się do robienia płukanek jamy ustnej,
  • przyspiesza gojenie się ran.

Nawłoć w kosmetyce

     Ta roślina w formie toniku doskonale radzi sobie z zapaleniem mieszków włosowych. Napar z tego zioła zmniejsza i oczyszcza pory ale także i delikatnie rozjaśnia cerę. Ta roślina oprócz rozjaśniania cery, również osusza ją i działa przeciwzapalnie. Można stosować napar także w przypadku różnych schorzeń dotyczących nerek i dróg moczowych. To zioło pomaga także w uciążliwej kolce nerkowej i można stosować je również w celach profilaktycznych. Nawłoć pomoże również w przypadku dolegliwości stawowych. U dzieci z pewnością pomoże przy biegunkach i nieżytach jelitowych. Zewnętrznie stosować można również nawłoć na wykwity skórne i wszelkie drobne rany. Warto wiedzieć, że z nawłoci można także sporządzić nalewkę, którą stosuje się między innymi na przerost prostaty. Z nawłoci można robić płukanki na skórę głowy. Trzeba pamiętać o tym, że może ona lekko rozjaśniać włosy dlatego nie zaleca się jej stosować w przypadku ciemnych włosów. Działa ona przeciwgrzybiczo i pomaga uporać się z nadmiarem serum na skórze. Taka płukanka delikatnie wysusza więc nie zaleca się jej stosować każdorazowo po myciu. Optymalne jest stosowanie płukanki jeden raz na tydzień. Nawłoć można również dodawać po prostu do kąpieli. Jest bardzo pomocna przy grypie oraz przy przeziębieniu, wykazuje ona działanie antyseptyczne. Ta roślina bardzo dobrze rozgrzewa cały organizm i podnosi odporność.

Informacje zaczerpnięte ze strony: pieknojestwtobie.com/nawloc-pospolita-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze/

You May Also Like..

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. W dzikiej postaci występuje w Chinach, Indonezji, na Półwyspie Indyjskim oraz na Cejlonie. […]

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Co to jest burak?                 Burak jest to bardzo popularne warzywo, często goszczące w naszych kuchniach. Uznaniem się cieszy barszcz […]

Biotyna – mało znana witamina

Biotyna – informacje podstawowe Biotyna, zwana witaminą H, cieszy się nieco mniejszą popularnością niż niektóre jej koleżanki (np. witamina C, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *