Arginina to aminokwas, składnik wielu suplementów diety. Dla amatorów wspomagania organizmu dla osiągania jak najlepszych efektów sportowych aminokwas ten zalecany jest przede wszystkim do suplementacji przedtreningowej. Argininie przypisuje się właściwości sprzyjające zwiększeniu wydolności organizmu.
Arginina, co to jest?
Arginina, czyli kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy jest jednym z niezbędnych naszemu organizmowi aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm jest w stanie sam wytwarzać. Z czasem jednak , w miarę starzenia się ciała, pojawia się go coraz mniej. Głównym źródłem argininy pozyskiwanym z zewnątrz jest:
- mięso
- nabiał
- produkty mleczne
- produkty roślinne
Arginina jest niezbędna organizmowi ludzkiemu do prawidłowego funkcjonowania :
- wątroby
- wchodzi w skład spermy
- bierze udział w syntezie hormonu wzrostu
- wpływa na pracę tętniczych naczyń krwionośnych
- zwiększa wydolność psychofizyczną
- wzmacnia układ odpornościowy
- bierze udział w syntezie tlenku azotu, zwiększając pośrednio światło naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie krwi
Arginina – działanie
Arginina jest tak popularna wśród sportowców przede wszystkim ze względu na jeden aspekt jej działania. Ze względu na swoje znaczenie w produkcji tlenku azotu, który z kolei odpowiada za tworzenie optymalnych warunków to transportu składników odżywiających tkanki mięśniowe. Dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych, światła tych naczyń, krew krążąca w układzie krwionośnym bez przeszkód przepływa przez organizm odżywiając wszystkie tkanki. Tlenek azotu działa na mięśnie gładkie zapobiegając między innymi wielu chorobom układu krążeniowego. Arginina bierze udział w wytwarzaniu nowych poliamin niezbędnych w procesach syntezy cząsteczek białkowych w tkance mięśniowej.
Arginina podawana w postaci suplementu wpływa na:
- zwiększanie efektywności regeneracji organizmu po zakończeniu treningu sportowego
- współpracę w syntezie hormonu wzrostu i insuliny
- stymulowanie czynności nerek
- przyśpieszanie gojenia się ran
- detoksykację organizmu
- opóźnianie procesów starzenia
Arginina – pozyskiwanie z produktów spożywczych
Argininę dla organizmu można pozyskiwać poprzez suplementację syntetyczną tej substancji lub postarać się o taką kompozycję codziennego jadłospisu, by aminokwas ten codziennie znalazł się w spożywanych produktach spożywczych, zwłaszcza że arginina znajduje się w popularnych, dostępnych produktach. Arginina znajduje się w:
- czerwonym mięsie
- drobiu
- orzechach
- nasionach dyni
- nasionach słonecznika
- orzeszkach ziemnych
- migdałach
- szpinaku
- soczewicy
- produktach pełnoziarnistych
- soji
- owocach morza
- żółtku jajka
Arginina -suplementacja
Arginina jako suplement diety występuje bądź jako czysty i wyizolowany aminokwas l-arginina lub w postaci syntetycznych związków z innymi dodatkami. Najlepiej przyswajalna dla organizmu jest arginina w postaci jak najbardziej zbliżonej do naturalnej, produkowanej przez organizm ludzki. Dlatego decydując się na suplementację warto rozważyć ją i z tego punktu widzenia.