Arginina ważna dla sportowców

dietta Na sportowo

Arginina to aminokwas, składnik wielu suplementów diety. Dla amatorów wspomagania organizmu dla osiągania jak najlepszych efektów sportowych aminokwas ten zalecany jest przede wszystkim do suplementacji przedtreningowej. Argininie przypisuje się właściwości sprzyjające zwiększeniu wydolności organizmu.

Arginina, co to jest?

Arginina, czyli kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy  jest jednym z niezbędnych naszemu organizmowi aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm jest w stanie sam wytwarzać. Z czasem jednak , w miarę starzenia się ciała, pojawia się go coraz mniej. Głównym źródłem argininy pozyskiwanym z zewnątrz jest:

  • mięso
  • nabiał
  • produkty mleczne
  • produkty roślinne

Arginina jest niezbędna organizmowi ludzkiemu do prawidłowego funkcjonowania :

  • wątroby
  • wchodzi w skład spermy
  • bierze udział w syntezie hormonu wzrostu
  • wpływa na pracę tętniczych naczyń krwionośnych
  • zwiększa wydolność psychofizyczną
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • bierze udział w syntezie tlenku azotu, zwiększając pośrednio światło naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie krwi

Arginina – działanie

Arginina jest tak popularna wśród sportowców przede wszystkim ze względu na jeden aspekt jej działania. Ze względu na swoje znaczenie w produkcji tlenku azotu, który z kolei odpowiada za tworzenie optymalnych warunków to transportu składników odżywiających tkanki mięśniowe. Dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych, światła tych naczyń, krew krążąca w układzie krwionośnym bez przeszkód przepływa przez organizm odżywiając wszystkie tkanki. Tlenek azotu działa na mięśnie gładkie zapobiegając między innymi wielu chorobom układu krążeniowego. Arginina bierze udział w wytwarzaniu nowych poliamin niezbędnych w procesach syntezy cząsteczek białkowych w tkance mięśniowej.

Arginina podawana w postaci suplementu wpływa na:

  • zwiększanie efektywności regeneracji organizmu po zakończeniu treningu sportowego
  • współpracę w syntezie hormonu wzrostu i insuliny
  • stymulowanie czynności nerek
  • przyśpieszanie gojenia się ran
  • detoksykację organizmu
  • opóźnianie procesów starzenia

Arginina – pozyskiwanie z produktów spożywczych

Argininę dla organizmu można pozyskiwać poprzez suplementację syntetyczną tej substancji lub postarać się o taką kompozycję codziennego jadłospisu, by aminokwas ten codziennie znalazł się w spożywanych produktach spożywczych, zwłaszcza że arginina znajduje się w popularnych, dostępnych produktach. Arginina znajduje się w:

  • czerwonym mięsie
  • drobiu
  • orzechach
  • nasionach dyni
  • nasionach słonecznika
  • orzeszkach ziemnych
  • migdałach
  • szpinaku
  • soczewicy
  • produktach pełnoziarnistych
  • soji
  • owocach morza
  • żółtku jajka

Arginina -suplementacja

Arginina jako suplement diety występuje bądź jako czysty i wyizolowany aminokwas l-arginina lub w postaci syntetycznych związków z innymi dodatkami. Najlepiej przyswajalna dla organizmu jest arginina w postaci jak najbardziej zbliżonej do naturalnej, produkowanej przez organizm ludzki. Dlatego decydując się na suplementację warto rozważyć  ją i z tego punktu widzenia.

You May Also Like..

Kurtka wiosenna damska – jaką wybrać?

Wiosenna aura bywa specyficzna. Chłodne dni przeplatają się z cieplejszymi, czasami pada deszcz i wieje wiatr. Taki galimatias pogodowy powoduje, […]

Aerobiczna 6 weidera

Każdy z nas marzy o pięknym i wyrzeźbionym brzuchu. Zbliża się wiosna, a to najlepszy czas, by zacząć pracę nad […]

Dieta na masę. Co należy jeść?

Życie każdego kulturysty (a także pozostałych amatorów ćwiczeń na siłowni) dzieli się na dwa okresy – redukcję tkanki tłuszczowej oraz […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *