Co warto wiedzieć o chia?

dietta Diety i dietki

   Nasiona chia charakteryzują się ciekawym smakiem i zdrowotnymi właściwościami. Mogą być one składnikiem wielu różnych potraw. Smakują wybornie w wielu deserach. Nasiona chia cieszą się dużym uznaniem w dzisiejszych czasach i już niejednokrotnie przekonano się o ich leczniczym działaniu. Nasiona chia w swojej naturalnej postaci, są to malutkie ziarenka i kolorze szarym. Warto wiedzieć, iż po namoczeniu stają się one większe i bardziej miękkie.

Nasiona chia – właściwości

          Wyżej wymienione nasiona chia są bogactwem wielu różnych witamin oraz minerałów. Najważniejsze składniki odżywcze są następujące:

  • nasiona chia posiadają błonnik,
  • są bogactwem wielonasyconych tłuszczów omega 3 i omega 6,
  • nasiona chia mają dużo białka,
  • posiadają antyoksydanty i związki fenolowe,
  • nasiona chia są bogactwem potasu, magnezu i fosforu,
  • w składzie mają również dużo wapnia, cynku, żelaza i sodu,
  • nasiona chia są bogactwem witamin C, A oraz E,
  • wykazują się profilaktycznym działaniem antynowotworowym.

Nasiona chia mają całą masę związków odżywczych i doskonale regenerują one organizm. Zapobiegają zaparciom oraz hamują biegunki, gdyż wykazują się działaniem mocno regulującym układ pokarmowy. Również mogą być one spożywane przez osoby, ktore mają podrażnienia w układzie pokarmowym. Nasiona chia doskonale wpływają na łagodzenie objawów stanów zapalnych w organizmie, na przykład na żołądku. Nawilżają one również śluzówkę gardła i zapobiegają suchości, co jest niezwykle istotne przy zapaleniu gardła oraz przy suchym kaszlu. Warto włączyć nasiona chia do codziennej diety, aby wspomóc swój organizm w leczeniu różnych chorob. Co ciekawe, za pomocą tych nasion można również zrobić doskonałą maseczkę dla skóry twarzy. Przydaje się ona zwłaszcza w przypadku borykania się z suchą cerą. Nasiona chia mają dużo śluzu i skutecznie nawilżają one naskórek. Maseczkę ze zmoczonych nasion chia warto robić jeden raz w tygodniu dla najlepszych efektów. Nasiona chia wygładzą skórę i nadadzą jej pięknego wyglądu. Również w namoczonych nasionach chia można moczyć ręce, żeby je nawilżyć. Takie domowe spa doskonale regeneruje naskórek.

Nasiona chia – zastosowanie w kuchni

        Nasiona chia są wspaniałym produktem, który może być stosowany w wielu przepisach. Doskonale nasiona chia zageszczają potrawy. Z tego też względu, dodawane są one na przykład do galaretek oraz budynków. Z nasion chia można zrobić pyszne desery a nawet i lody. Takie potrawy nie tylko będą pysznie smakować ale będą również cieszyły się one dobrymi walorami odżywczymi. Nasiona chia mogą być także dodawane na przykład do jogurtow. Deser z nasion chia może się składać z następujących składników: kefir, nasiona chia i owoce. Wszystkie składniki można ze sobą połączyć a następnie zaleca się przełożenie ich do specjalnej miseczki, która można włożyć do zamrażalnika. Po zamrożeniu, te składniki się połączą i stworzą doskonały deser w sam raz na letnie upały.

 Bibliografia:

You May Also Like..

Popularne diety odchudzające – czy dają efekty?

Najczęściej popełnianym błędem w odchudzaniu jest to, że nie podchodzimy do tego w sposób racjonalny. Zamiast przygotować się na dłuższą […]

Jak obliczyć zawartość tłuszczu w organizmie?

O czym świadczy zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie? Określenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie jest podstawą do oceny stanu […]

Zmień swoje niewłaściwe nawyki żywnościowe – wybierz garnek do gotowania na parze

Od dawna marzysz, aby skutecznie schudnąć? Ćwiczysz, chodzisz na siłownie i nie widzisz efektów? Za pomocą garnków do gotowania na […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *