Co warto wiedzieć o chia?

dietta Diety i dietki

   Nasiona chia charakteryzują się ciekawym smakiem i zdrowotnymi właściwościami. Mogą być one składnikiem wielu różnych potraw. Smakują wybornie w wielu deserach. Nasiona chia cieszą się dużym uznaniem w dzisiejszych czasach i już niejednokrotnie przekonano się o ich leczniczym działaniu. Nasiona chia w swojej naturalnej postaci, są to malutkie ziarenka i kolorze szarym. Warto wiedzieć, iż po namoczeniu stają się one większe i bardziej miękkie.

Nasiona chia – właściwości

          Wyżej wymienione nasiona chia są bogactwem wielu różnych witamin oraz minerałów. Najważniejsze składniki odżywcze są następujące:

  • nasiona chia posiadają błonnik,
  • są bogactwem wielonasyconych tłuszczów omega 3 i omega 6,
  • nasiona chia mają dużo białka,
  • posiadają antyoksydanty i związki fenolowe,
  • nasiona chia są bogactwem potasu, magnezu i fosforu,
  • w składzie mają również dużo wapnia, cynku, żelaza i sodu,
  • nasiona chia są bogactwem witamin C, A oraz E,
  • wykazują się profilaktycznym działaniem antynowotworowym.

Nasiona chia mają całą masę związków odżywczych i doskonale regenerują one organizm. Zapobiegają zaparciom oraz hamują biegunki, gdyż wykazują się działaniem mocno regulującym układ pokarmowy. Również mogą być one spożywane przez osoby, ktore mają podrażnienia w układzie pokarmowym. Nasiona chia doskonale wpływają na łagodzenie objawów stanów zapalnych w organizmie, na przykład na żołądku. Nawilżają one również śluzówkę gardła i zapobiegają suchości, co jest niezwykle istotne przy zapaleniu gardła oraz przy suchym kaszlu. Warto włączyć nasiona chia do codziennej diety, aby wspomóc swój organizm w leczeniu różnych chorob. Co ciekawe, za pomocą tych nasion można również zrobić doskonałą maseczkę dla skóry twarzy. Przydaje się ona zwłaszcza w przypadku borykania się z suchą cerą. Nasiona chia mają dużo śluzu i skutecznie nawilżają one naskórek. Maseczkę ze zmoczonych nasion chia warto robić jeden raz w tygodniu dla najlepszych efektów. Nasiona chia wygładzą skórę i nadadzą jej pięknego wyglądu. Również w namoczonych nasionach chia można moczyć ręce, żeby je nawilżyć. Takie domowe spa doskonale regeneruje naskórek.

Nasiona chia – zastosowanie w kuchni

        Nasiona chia są wspaniałym produktem, który może być stosowany w wielu przepisach. Doskonale nasiona chia zageszczają potrawy. Z tego też względu, dodawane są one na przykład do galaretek oraz budynków. Z nasion chia można zrobić pyszne desery a nawet i lody. Takie potrawy nie tylko będą pysznie smakować ale będą również cieszyły się one dobrymi walorami odżywczymi. Nasiona chia mogą być także dodawane na przykład do jogurtow. Deser z nasion chia może się składać z następujących składników: kefir, nasiona chia i owoce. Wszystkie składniki można ze sobą połączyć a następnie zaleca się przełożenie ich do specjalnej miseczki, która można włożyć do zamrażalnika. Po zamrożeniu, te składniki się połączą i stworzą doskonały deser w sam raz na letnie upały.

 Bibliografia:

You May Also Like..

Co warto wiedzieć o nawłoci?

Nawłoć jest to gatunek rośliny wieloletniej. Występuje ona w Europie oraz w Azji. Nawłoć ta jest byliną. Jej pędy są […]

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. W dzikiej postaci występuje w Chinach, Indonezji, na Półwyspie Indyjskim oraz na Cejlonie. […]

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Co to jest burak?                 Burak jest to bardzo popularne warzywo, często goszczące w naszych kuchniach. Uznaniem się cieszy barszcz […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *