Różne oblicza oleju kokosowego

dietta Diety i dietki

O oleju kokosowym mówi się w ostatnich latach dosyć dużo w kontekście zdrowego odżywiania, ale także profilaktyki wielu chorób oraz pielęgnacji skóry. Bez problemu można go znaleźć w sklepach, coraz więcej osób korzysta z niego także w kuchni czy podczas przygotowywania domowych kosmetyków. Powszechne przekonanie jest takie, że olej kokosowy można stosować i spożywać bez obaw o zdrowie czy figurę. Pojawiają się jednak głosy, że mimo wszystko jest to olej, a zatem produkt pełen tłuszczu, z którym nie należy przesadzać. Jak to naprawdę z olejem kokosowym?

Tłuszcze z kokosa

Kokosy uznaje się za bardzo zdrowe. Nierozłącznie kojarzone są one także z dietą śródziemnomorską, co do której nie ma wątpliwości, że najbardziej sprzyja zachowaniu dobrej formy psychofizycznej. To prawda, że olej kokosowy zawiera w sobie sporo kwasów nienasyconych, zalecanych przez dietetyków do codziennego spożywania. Obawy budzi jednak fakt, że takie prozdrowotne substancje pozostają w mniejszości. A w oleju kokosowym dominują kwasy nasycone. O tych ostatnich powiedziano natomiast sporo złego, upatruje się w nich chociażby przyczyn wielu chorób układu krążenia, a także nadwagi i otyłości. Z drugiej strony nie brakuje zwolenników oleju kokosowego, podkreślających jego pozytywny wpływ na:

  • odchudzanie,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • redukcję poziomu tak zwanego złego cholesterolu,
  • wsparcie mózgu.

Olej kokosowy w badaniach

Przeprowadzono już wiele badań naukowych na temat wpływu oleju kokosowego na ludzki organizm. Niestety ich wyniki albo pozostają niejednoznaczne, albo wręcz sobie przeczą. Stąd zapewne tyle niepewności jeżeli chodzi o omawiany tu olej. Dietetycy przestrzegają zatem przed wszelkimi skrajnościami. Nawet jeżeli olej kokosowy nie jest takim cudownym produktem, jak wiele osób teraz uważa, to w rozsądnych ilościach nie powinien szkodzić. Nie warto zatem zupełnie rezygnować z jego stosowania. Jest źródłem wielu pomocnych substancji, więc dobrze mieć go w swojej kuchni i stosować regularnie w niewielkich ilościach. W ten sposób będzie się czerpało z niego wiele korzyści bez obaw o ewentualne skutki uboczne. Tym bardziej, że o ile w świecie naukowym nie ma zgody na temat oleju kokosowego, to jednak większość badań daje podstawy do jego pozytywnej oceny.

W kuchni i nie tylko

Olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie. Nie tylko w kuchni, gdzie używa się go chociażby do smażenia, ale również w kosmetyce. Znajomość jego właściwości na pewno się przyda, jeżeli ktoś chce zatroszczyć się o swoją skórę i włosy, ale niekoniecznie zależy mu na stosowaniu gotowych produktów drogeryjnych. Domowej roboty kosmetyki nie są co prawda tak trwałe w przechowywaniu, ale z całą pewnością mogą działać o wiele skuteczniej. Nie tak trudno jest je także zrobić i to przy użyciu dostępnych powszechnie składników. Do tych obecnie bardzo popularnych należy właśnie olej kokosowy. Jeden produkt, którego można używać na różne sposoby.

You May Also Like..

Zmień swoje niewłaściwe nawyki żywnościowe – wybierz garnek do gotowania na parze

Od dawna marzysz, aby skutecznie schudnąć? Ćwiczysz, chodzisz na siłownie i nie widzisz efektów? Za pomocą garnków do gotowania na […]

Co warto wiedzieć o nawłoci?

Nawłoć jest to gatunek rośliny wieloletniej. Występuje ona w Europie oraz w Azji. Nawłoć ta jest byliną. Jej pędy są […]

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. W dzikiej postaci występuje w Chinach, Indonezji, na Półwyspie Indyjskim oraz na Cejlonie. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *