Różne oblicza oleju kokosowego

dietta Diety i dietki

O oleju kokosowym mówi się w ostatnich latach dosyć dużo w kontekście zdrowego odżywiania, ale także profilaktyki wielu chorób oraz pielęgnacji skóry. Bez problemu można go znaleźć w sklepach, coraz więcej osób korzysta z niego także w kuchni czy podczas przygotowywania domowych kosmetyków. Powszechne przekonanie jest takie, że olej kokosowy można stosować i spożywać bez obaw o zdrowie czy figurę. Pojawiają się jednak głosy, że mimo wszystko jest to olej, a zatem produkt pełen tłuszczu, z którym nie należy przesadzać. Jak to naprawdę z olejem kokosowym?

Tłuszcze z kokosa

Kokosy uznaje się za bardzo zdrowe. Nierozłącznie kojarzone są one także z dietą śródziemnomorską, co do której nie ma wątpliwości, że najbardziej sprzyja zachowaniu dobrej formy psychofizycznej. To prawda, że olej kokosowy zawiera w sobie sporo kwasów nienasyconych, zalecanych przez dietetyków do codziennego spożywania. Obawy budzi jednak fakt, że takie prozdrowotne substancje pozostają w mniejszości. A w oleju kokosowym dominują kwasy nasycone. O tych ostatnich powiedziano natomiast sporo złego, upatruje się w nich chociażby przyczyn wielu chorób układu krążenia, a także nadwagi i otyłości. Z drugiej strony nie brakuje zwolenników oleju kokosowego, podkreślających jego pozytywny wpływ na:

  • odchudzanie,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • redukcję poziomu tak zwanego złego cholesterolu,
  • wsparcie mózgu.

Olej kokosowy w badaniach

Przeprowadzono już wiele badań naukowych na temat wpływu oleju kokosowego na ludzki organizm. Niestety ich wyniki albo pozostają niejednoznaczne, albo wręcz sobie przeczą. Stąd zapewne tyle niepewności jeżeli chodzi o omawiany tu olej. Dietetycy przestrzegają zatem przed wszelkimi skrajnościami. Nawet jeżeli olej kokosowy nie jest takim cudownym produktem, jak wiele osób teraz uważa, to w rozsądnych ilościach nie powinien szkodzić. Nie warto zatem zupełnie rezygnować z jego stosowania. Jest źródłem wielu pomocnych substancji, więc dobrze mieć go w swojej kuchni i stosować regularnie w niewielkich ilościach. W ten sposób będzie się czerpało z niego wiele korzyści bez obaw o ewentualne skutki uboczne. Tym bardziej, że o ile w świecie naukowym nie ma zgody na temat oleju kokosowego, to jednak większość badań daje podstawy do jego pozytywnej oceny.

W kuchni i nie tylko

Olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie. Nie tylko w kuchni, gdzie używa się go chociażby do smażenia, ale również w kosmetyce. Znajomość jego właściwości na pewno się przyda, jeżeli ktoś chce zatroszczyć się o swoją skórę i włosy, ale niekoniecznie zależy mu na stosowaniu gotowych produktów drogeryjnych. Domowej roboty kosmetyki nie są co prawda tak trwałe w przechowywaniu, ale z całą pewnością mogą działać o wiele skuteczniej. Nie tak trudno jest je także zrobić i to przy użyciu dostępnych powszechnie składników. Do tych obecnie bardzo popularnych należy właśnie olej kokosowy. Jeden produkt, którego można używać na różne sposoby.

You May Also Like..

Co warto wiedzieć o nawłoci?

Nawłoć jest to gatunek rośliny wieloletniej. Występuje ona w Europie oraz w Azji. Nawłoć ta jest byliną. Jej pędy są […]

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon należy do roślin z rodziny imbirowatych. W dzikiej postaci występuje w Chinach, Indonezji, na Półwyspie Indyjskim oraz na Cejlonie. […]

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Co to jest burak?                 Burak jest to bardzo popularne warzywo, często goszczące w naszych kuchniach. Uznaniem się cieszy barszcz […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *